Украјина увела ванредно стање због недостатка угља

16-02-2017 08:08:11 | | / vostok.rs |


Украјина је увела ванредно стање због кризе у енергетском сектору, односно мањка ресурса. До ове ситуациј је дошло јер кијевски екстремисти блокирају испоруке угља из Доњецке и Луганске Републике Кијеву.

"Ванредно стање у енергетском тржишту Украјине ступило је на снагу 16. фебруара и важиће месец дана. То је наведено у саопштењу владе Владе у документу под називом "Примена привремених ванредних мера на тржишту електричне енергије", саопштава Тасс.

Већ пети дан Донбас је у пуној железничкој блокади. Екстремисти игноришу позиве украјинског премијера да укину блокаду.

Многе од украјинских електрана су прешле на ванредни режим рада. Од 24 милиона тона материјала-горива Украјина данас троши 9 милиона, а антрацит који је потребан за рад се вади на територијама Доњецке и Луганскске Народне Републике. Од обих испорука антрацита напајањем се обезбеђује енергија за читав источни део Украјине и главни град Кијев.

За сада нема алтернативе за угаљ из Донбаса, јер је антрацит ретка врста угља и многа украјинска предузећа су направљена управо за рад на антрациту. Тренутно, према различитим проценама, стање антрацита у складиштима без даљег снабдевања је довољно за наредних 14-45 дана.

Због блокаде Украјина би могла да остане без струје и грејања до краја марта. Власти у Кијеву признају да се ротирајуће рестрикције не могу избећи.

"Данас су се окупили министри како би донели хитне мере у електроенергетском систему наше земље. Наглашавам да је овај мањак угља настао потпуно вештачки, а цела Украјина зна списак имена тих људи који су то учинили. Наглашавам да је влада спремна и да ће се ригорозно борити са било којом врстом кријумчарења у сваком углу Украјине", рекао је Владимир Гројсман, премијер Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут