Званичници НАТО-a пажљивије да проуче проблемe када дају изјаве

16-02-2017 05:03:21 | | / vostok.rs |


Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин уверен је у узалудност покушаја САД и НАТО-а да разговарају са Русијом са „позиције силе“.

У саопштењу на својој страници на Фејсбуку Рогозин је истакао да „упркос западним санкцијама против војно-индустријског комплекса Русије“ квалитет извршавања налога државне одбране се из године у годину повећава, Оружане снаге добијају савремену технику, а указ председника Русије о наоружавању војске и морнарице „извршава се прецизно и одговорно“.

„На тај начин не треба говорити о могућности дијалога са Русијом ’са позиција силе‘. Званичници који дају овакве изјаве треба пажљивије да проуче овај проблем“, рекао је вицепремијер Русије, који је раније био на месту сталног представника Москве у НАТО-у.

Рогозин је додао да савет војно-индустријског одбора Русије „проучава изјаве Пентагона и НАТО-а и тенденције развоја војне науке и војно-индустријског комплекса западних земаља, узимајући их у обзир при формирању планова дугорочног развоја руске одбрамбене индустрије и дугорочноГ научно-технолошког потенцијала над којим ради новоосновани Институт за главне конструкторе и менаџере приоритетних технолошких праваца“.



У среду је шеф Пентагона Џејмс Матис на састанку министара одбране земаља НАТО-а у Бриселу изјавио да САД остају посвећене обнављању сарадње са Русијом, али да намеравају да разговарају са Москвом „са позиције силе“.

Такође је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да је дијалог са позиције силе функционисао у периоду Хладног рата и да ће функционисати и сада.