Шојгу: Русије рачуна на УН у погледу пружања хуманитарне помоћи Сирији

16-02-2017 02:01:54 | | / vostok.rs |


Директни сукоби између сиријске војске и умерене опозиције данас су у потпуности прекинути захваљујући напорима сукобљених страна и земљама-посредницама, рекао је током састанка са специјалним представником генералног секретара УН о Сирији Стафаном де Мистуром, министар одбране Русије генералу Армије Сергеј Шојгу.

„Надамо се даљем конструктивном дијалогу са опозицијом. На крају крајева, оно што је постигнуто након 29. децембра (објављивања примирја у Сирији), оно што видимо данас, та слика је много боља него што је била. Смањио се број напада, потпуно су прекинуте директне борбе“, рекао је он.

О нацрту сиријског устава морају широко да расправљају сви сектори друштва, изјавио је Шојгу на састанку са специјалним представником генералног секретара УН за Сирију Стафаном де Мистуром.

„Ми смо свесни да од нечега треба почети. Према нашем мишљењу, било би добро да се почне са дискусијом о нацрту устава. Нацрт устава као такав нема неке јасне оквире, то је питање за дијалог и разговор. Нацрт устава је оно о чему треба да се расправља са свим слојевима друштва“, истакао је руски министар.

Он сматра да о нацрту треба да се разговара са опозицијом, са властима, са онима који се налазе и на територији Сирије и у иностранству.

Он је нагласио да „данас постоје сви услови за почетак разговора, за почетак разматрања начина за излазак из кризе“.

„Полажемо велике наде у Женеву и сигурни смо да ће тамо успети да се учине наредни кораци напред у политичком процесу“, закључио је министар.

Делегације за разговоре о Сирији у Женеви неопходно је формирати што пажљивије, рекао је руски министар.

Да би се тај посао започео неопходно је да се „што пажљивије и што опрезније приступи формирању делегација. Не смеју да постоје приоритети једне или друге стране“, нагласио је Шојгу.

Он је додао да делегација мора бити формирана тако да питања разматрају све заинтересоване стране.

Руски Центар за разминирање припремио је прву групу сиријских деминера за чишћење територије земље и дао им одговарајућу опрему, изјавио је Шојгу.

Он је рекао да Центар обавља велики посао у деминирању цивилних објеката и инфраструктуре, и да заједно са сиријским властима обнавља водовод у Дамаску за стабилно снабдевање водом.

Министарство одбране Русије рачуна на Уједињене нације у погледу пружања хуманитарне помоћи Сирији, укључујући и отклањање препрека за испоруку лекова и медицинске опреме, изјавио је руски министар одбране.

Он је рекао да се ради о Источној Гути, Дејр ел Зору и другим блокираним подручјима.

„Наравно, не можемо да не говоримо о тешкоћама свуда у Сирији, и овде не делим на опозицију и власт, оно што данас доживљава народ Сирије у погледу лекова и медицинске опреме. И веома се надамо да ћемо уз вашу помоћ, уз вашу подршку елиминисати и уклонити препреке које данас постоје у испоруци лекова и медицинске опреме“, рекао је министар.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут