Лавров: Покушавамо да допринесемо прекиду ватре у Сирији

16-02-2017 11:29:45 | | / vostok.rs |


Москва подржава напоре за побољшање режима прекида ватре на целој територији Сирије, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Драго ми је што сте нашли времена за састанак уочи дуго очекиваног наставка међусиријских разговора у Женеви“, рекао је Лавров, отварајући преговоре са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром.

Он је подсетио да Москва „подржава напоре за спровођење Резолуције Савета безбедности УН 2254“.


„Покушавамо томе да допринесемо оним што смо договорили са нашим турским и иранским колегама о прекиду ватре између владе и опозиције у највећем делу Сирије“, истакао је Лавров.


Он је подсетио на могући нацрт устава, руски предлог, чије је усвајање сиријска ствар.


„Без обзора на то, ми верујемо да ови предлози могу да буду подстицај за вођење правих преговора између свих Сиријаца, укључујући и садашњу владу и опозицију… Надам се да ће контакти са руском страном пре наставка преговора бити корисни“, додао је министар.

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура изјавио је да ће се на разговорима о Сирији у Женеви разговарати о уставу и изборима под окриљем УН.

На састанку у Москви са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, Де Мистура је рекао да УН „снажно подржавају иницијативу Астане“ о Сирији.

Де Мистура је потврдио да су преговори у Женеви планирани за 23. фебруар.


„Делегације ће пристизати између 20. и 23. фебруара, тако да могу да одрже са нама (УН) билатералне састанке. Дневни ред разговора је јасан: питање управљања, устава и избора под покровитељством УН. Сада је право време да се то уради“, рекао је специјални изасланик УН.


Он је истакао да је „неопходно да се повећају напори у политичком процесу“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут