Асад: Русија никад ништа није радила без консултација са нама

16-02-2017 11:34:04 | | / vostok.rs |


Одлуке о ситуацији у Сирији доносе њене власти, а не Русија, али без подршке Русије ситуација у земљи била би лошија, изјавио је председник Сирије Башар ел Асад у интервјуу француском радију „Европа 1“.

„Не, председник Владимир Путин не доноси одлуке у Сирији. Ми доносимо одлуке. Русија поштује наш суверенитет. У свакој пређеној фази, стратешкој или тактичкој, постојала је сарадња са Сиријом. Они никад ништа нису радили без консултација са нама“, истакао је Асад.

Он је додао да би „без помоћи Русије ситуација била лошија“.

„Али, колико лошија? Нико не зна. Не могу вам рећи да ли би влада опстала или пала. Али, сигурно је да је подршка Русије била пресудна за слабљење ДАЕШ-а и Нусра фронта“, додао је Асад.

Сиријски председник оптужио је западне земље да подржавају терористе на подручју Сирије.

Асад је рекао да терористи „користе помоћ западних земаља, укључујући и Француску и Велику Британију“.

„Од првог дана сукоба Француска је подржавала терористе у Сирији и директно је одговорна за убиства у нашој земљи“, истакао је Асад.

У интервјуу за француски радио Асад је говорио и о контактима Сирије са француском обавештајном службом.

На питање да ли су постојали контакти Сирије и француске обавештајне службе, Асад је одговорио: „На неки начин имали смо индиректне контакте“.

„У ствари, током посете француских парламентараца, међу њима су били тајни агенти. Значи, такви контакти постоје“, додао је он као одговор на питање да ли је имао лични контакт са француском обавештајном службом.

„Наравно, француске власти рекле су да је то делегација парламентараца. Али то није истина. Постоји много канала комуникације“, додао је Асад.

Сиријски председник не сматра да је спорни указ председника САД Доналда Трампа којим се ограничава улазак избеглица из неких земаља, укључујући Сирију, усмерен против Сиријаца.

„Он је усмерен против терориста који желе да се инфилтрирају на Западу. И то се већ догодило. То се догодило у Европи, углавном у Немачкој“, рекао је Асад.

По његовом мишљењу „Трампов циљ је забрана уласка у земљу за такве људе“.

„Оно што ме брине је могућност повратка Сиријаца у Сирију, да се не шаљу из САД. Не бих желео да видим како имигрирају у друге земље. А оно што би ме усрећило је то да могу да се врате у Сирију, јер они желе да се врате. Пошто већина Сиријаца одлази због тероризма и због западних санкција“, истакао је Асад.

Он је додао да намерава да „тражи од председника САД и западних земаља да укину ембарго и престану да подржавају терористе“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут