Лобирање западних амбасадора неприхватљиво за нашу браћу Србе

15-02-2017 03:53:15 | | / vostok.rs |


Заменик генералног секретара Јединствене Русије и члан Комитета Државне думе за међународне односе Сергеј Железњак изјавио је данас да се Русија неће мешати у председничке изборе у Србији, али да је сигуран да ће и следећи председник Србије наставити традиционални курс јачања односа двеју земаља.

„Знам да на Балкану западни чиновници и амбасадори лобирају за кандидате на високе функције. Ми такву праксу сматрамо неприхватљивом и увредљивом за нашу браћу Србе и народе других земаља региона и света“, рекао је Железњак „Информеру“ на питање да ли ће Јединствена Русија подржати неког од кандидата на председничким изборима у Србији.

Он је, како каже, имајући у виду популарност Русије и руског председника Владимира Путина, уверен да ће следећи председник Србије наставити традиционални курс јачања стратешког партнерства двеју земаља и бити велики пријатељ Русије.

Осврћући се на испоруку ловаца МиГ-29, које је Србија добила од Русије, и на даља очекивања од војнотехничке сарадње, он је рекао да је јачање српске одбрамбене моћи важан фактор у успостављању војнополитичког баланса у региону.

„Србија је константно на путу политике заштите војне неутралности и јачање њеног војнотехничког потенцијална гарантује безбедност народу Србије и целом србском свету“, рекао је он.

На питање како у Русији оцењују процесе који се дешавају на Балкану, Железњак је истакао да бројни разговори о могућности распада БиХ, Македоније и сличне теме везане за прекрајање граница, нису решење за постојеће проблеме и представљају израз уских интереса појединих политичких група.

ТАНЈУГ