Конашенков: Извештаје „Хјуман рајтс воч“ из Сирије припремали дилетанти

15-02-2017 07:21:52 | | / vostok.rs |


Министарство одбране Русије назвало је дилетантским тврдње организације "Хјуман рајтс воч" да су сиријске снаге користиле хемијско оружје.

„Овакви извештаји које су припремали дилетанти, позивајући се на податке са друштвених мрежа и на приче непознатих, анонимних сведока, изговорених преко телефона, уништавају и без тога контроверзну репутацију Хјуман рајтс воча“, изјавио је новинарима званични представник Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

Према његовим речима, ако су у Хјуман рајтс вочу заиста хтели да открију случајеве употребе хемијског оружја у Сирији требало је да почну са коришћењем отровног гаса иприта од стране милитаната у септембру 2016. године у месту Марат Ум Хауш.

„Постоје реални сведоци, укључујући руске и стране новинаре, који су заиста настрадали, са конкретним именима, тог злочина. Откривени су муниција са остацима иприта и узорци тла“, навео је Конашенков.

У новом извештају Хјуман рајтс воча пише да су сиријске владине снаге минимум осам пута у 2016. години употребиле хемијско оружје у подручјима Алепа под контролом опозиције.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут