Пооштравање санкција неће натерати Пјонгјанг да пристане на уступке

12-02-2017 02:46:55 | | / vostok.rs |


Даље пооштравање санкција или проширење једностраних мера ограничавања ракетне претње тешко да ће натерати Пјонгјанг да пристане на уступке, изјавио је председник Комитета за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки коментаришући ново лансирање балистичке ракете.

„Али наше руководство се увек придржавало мишљења да је једини начин за решавање нуклеарног и других проблема на Корејском полуострву наставак политичких и дипломатских напора са циљем враћања Северне Кореје за шестострани преговарачки сто“, закључио је он.

Слуцки је рекао да је понашање Северне Кореје, која је испалила балистичку ракету у Јапанско море, „дефинитивно изазов“ и позвао друге земље да појачају свој рад на смањењу тензија на Корејском полуострву.

Он је додао да верује да је сарадња САД и Русије у том питању могућа, колико год, како је рекао, то тренутно „изгледало утопистички“.

„Лансирање балистичке ракете је дефинитивно изазов. Такви поступци су у супротности са одлукама Савета безбедности УН, а посебно последње резолуције усвојене у новембру прошле године и, наравно, компликују ситуацију у региону. Непредвидиви поступци Пјонгјанга изазивају нове тензије у близини граница Русије што, наравно, не може да не изазива забринутост“, истакао је Слуцки.

Северна Кореја је рано јутрос испалила балистичку ракету у Јапанско море, што је први пут откад је Доналд Трамп на челу Сједињених Америчких Држава.