Русија, Турска и Иран припремају нови састанак страна у Сирији

12-02-2017 01:38:09 | | / vostok.rs |


Русија, Турска и Иран припремају нови састанак владе и наоружане опозиције у Сирији, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за телевизију НТВ.

Према његовим речима „предстоје нови напори“ за решавање ситуације у Сирији. „Ових дана завршио се други састанак у Астани који је одржан без сиријске стране, само уз учешће Русије, Турске и Ирана, где су усаглашавани детаљи механизма за праћење имплементације споразума о прекиду ватре. Детаљи су потпуно усклађени и ускоро ће ступити на снагу и примењиваће се у пракси“, истакао је министар.

„Паралелно радимо на припреми новог контакта између владе и наоружане опозиције, а настављамо да мобилишемо додатне војне јединице како би се придружиле овом процесу“, рекао је Лавров.

Он је подсетио да је, конкретно, Јордан помогао да „приступање овом процесу почну оне наоружане групе које улазе у састав тзв. Јужног фронта и на који Јордан има утицај, јер они раде директно преко границе са Сиријом“.

Лавров је такође рекао да је Вашингтон позван да се придружи контактима о Сирији у Астани након формирања свог тима за Блиски исток. Министар је подсетио да су Сједињене Америчке Државе биле присутне у својству посматрача на међусиријском састанку у главном граду Казахстана.

„Добили су од нас позив да пошаљу свог представника да учествује у даљим контактима чим се формира њихов тим за Блиски исток“, нагласио је руски министар.

Русија жели да задржи „астански процес“ за решење у Сирији, али не покушава да замени напоре УН, рекао је Лавров.

„Желим да буде јасно: говорили смо на свим нивоима да не покушавамо да заменимо напоре УН (мада је читав наш проактивни потез у великој мери условљен чињеницом да је било немогуће да се даље толерише неактивност) и схватамо да преговарача и са сиријске стране и са стране спољних играча мора бити више од иницијатора који су радили у Астани“, нагласио је министар.

„Паралелно са астанским процесом, који желимо да сачувамо као покретач, спремамо се за разговоре под окриљем УН, када буду сазвани“, рекао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут