Иванцов: Русија подржава дејтонску БиХ

12-02-2017 01:29:11 | | / vostok.rs |


Руски амбасадор у Босни и Херцеговини Петар Иванцов изјавио је да Русија подржава јачање мира и стабилност у БиХ на основу Дејтонског споразума а да настојање земље да се придружи ЕУ неће утицати на везе са Москвом.

"Нема конфликта интереса и никад неће бити. Наша агенда у БиХ је апсолутно транспарентна и отворена, ми не бранимо интересе неких на штету других", рекао је Иванцов у интервјуу за руску агенцију ТАСС.

Он је рекао да је у основи руске политике настојања да се стране охрабре да се ангажују у дијалогу уз узајамно поштовање, уважвање интереса других и одбацивање једностраних акција и реторике.

Иванцов је рекао да је Русија заинтересована за јачање мира и стабилности на основу Дејтонског споразума који подстиче дијалог међу етничкиом групама и односе компромиса и консензуса.

"Увјерени смо да је такав формат интеракције основа за успјешну и просперитетну Босну и Херцеговину", рекао је Иванцов.

Према његовим ријечима, БиХ је јединствена земља због улоге коју је међународна заједница имала у окончању оружаног конфликта у тој земљи и стварање нове државе са специјалним политичким системом.

Говорећи о европским интеграцијама БиХ, Иванцов је рекао да то неће утицати на везе са Москвом.

"Ближе везе са ЕУ су један од приоритета БиХ који та земља слиједи свјесна да тај процес не може, не треба и неће значити смањење дијалога са другим кључним партнерима, прије свих Русије", рекао је Иванцов.

Захтјев БиХ за чланство у ЕУ је први суверен корак у овом правцу и ми то поштујемо, закључио је руски дипломата.

ТАНЈУГ