Русија ће наћи начин да реагује на неповољне развоје догађаја

08-02-2017 11:44:39 | | / vostok.rs |


Москва може да одговори на могућу ескалацију у Европи, укључујући и на војно-технички начин, али то не значи повратак у трку у наоружању, изјавио је за Спутњик директор Департмана за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Михаил Уљанов.

„Нисам сигуран да ће доћи до ескалације“, одговорио је Уљанов на питање да ли се слаже са прогнозама да су САД и Русија осуђене на још једну спиралу трке у наоружању у Европи, јер Вашингтон неће прекинути планове о распоређивању европског ПРО.

„Природно, ми ћемо наћи начин да реагујемо на неповољни развој догађаја по нас, а реакција може бити двојака: или дипломатска, међутим, дипломатија овде, нажалост, за сада не даје резултата, или ће то бити војно-технички одговор. На њему руска војска интензивно ради и постоји напредак. Међутим, није сигурно да ће се то прелити у трку у наоружању“, објаснио је дипломата.

Према његовим речима, „стабилност на овај или онај начин може бити сачувана, али сама вероватноћа њеног поткопавања је, наравно, негативна ствар“.

„Тим пре што наши западни партнери не могу убедљиво да објасне потребу стварања ПРО. Позивања на Иран схватамо само као изговор. То се добро види на примеру закључивања споразума о решавању ситуације око иранског нуклеарног програма, након чега се у плану изградње глобалног ПРО није ништа променило“, додао је Уљанов.