Налазите се на страници > Почетна > Блог > Неслагање Трампа и суда

Неслагање Трампа и суда

08-02-2017 06:27:16 | | / vostok.rs |


Након што су федералне судије блокирале указ којим се забрањује улазак у САД становницима седам муслиманских земаља, председник је објавио неколико гневних твитова. Тако неконтролисана критика на рачун судског система натерала је „Вашингтон пост“ да се запита шта ће бити ако председник одбије да поштује одлуке суда.

Одлуком судије Федералног окружног суда Џејмса Робарта престао је да важи председнички указ о мигрантима, а Доналд Трамп је на то одговорио низом твитова. У једном је назвао Робарта „такозваним судијом“, а његову одлуку „смехотресном“. У другом се пожалио на систем у којем „неки судија“ може да укине одлуку председника која се тиче унутрашње безбедности. На крају, председник је оптужио судију и судски систем за будуће непријатности у вези са његовом одлуком.

Министарство правде САД је уложило жалбу на одлуку судије Робарта, али, како сматра „Вашингтон пост“, популистичка Трампова реторика не дозвољава да се искључи вероватноћа да у неком тренутку администрација одбије да се потчини одлуци још једног у низу „такозваног судије“.

Издање је навело три примера из америчке историје када су председници били на супротној страни од судија — за време Томаса Џеферсона, Ендруа Џексона и Абрахама Линколна. Сваки од та три конфликта је претио да прерасте у велику уставну кризу и власт је морала да тражи компромисе.

Стручњаци од којих је „Вашингтон пост“ тражио мишљење се слажу да би Доналд Трамп могао да уђе у конфликт са судом, ако не због миграционог питања, онда због нечега другог. У овом случају последњу реч даје законодавна власт. Тако суд може да оптужи председника за непоштовање, што ствара услове за импичмент. Одлуку о импичменту доноси Доњи дом Конгреса.

Чак и ако ствар не доведе до директног сукоба између судске власти и председника конфликт може да се распламса између судија и чиновника власти, тј. Трампове администрације. Чиновнике који не поштују одлуке суда, суд може да оптужи за непоштовање и да им запрети затвором. На тај начин, чиновници и владини ресори ће се наћи између две ватре: одлуке суда и воље председника. „Вашингтон пост“ не искључује да би један број чиновника у таквој ситуацији изабрао свог непосредног шефа Доналда Трампа, посебно генерали који се налазе на челу Министарстава одбране и Министарства унутрашње безбедности.