Лавров: Поздравићемо проширење круга оружаних група које се придружују примирју у Сирији

06-02-2017 06:19:25 | | / vostok.rs |


Русија ће поздравити ширење круга оружаних група које се придружују примирју у Сирији, изјавио је Лавров.

„Поздравићемо проширење круга оружаних група које се придружују примирју у Сирији", рекао је Лавров.

Лавров је уочи састанка о Сирији у Астани, који је одржан 23. јануара, рекао да су се „наше јорданске колеге договориле са неколико одреда тзв. јужног фронта на које Јордан има утицај, да се такође прикључе прекиду ватре“.

Иран, Русија и Турска ће у Астани размотрити питање формирања делегације Дамаска и оружане опозиције за политичке разговоре о Сирији, рекао је Лавров.

„Данашњи састанак у Астани посвећен је, пре свега, оном делу постигнутих споразума који се баве функционисањем заједничке радне групе земаља-гараната, који треба да контролише да све стране поштују режим прекида ватре. Пре свега ће представници војске, уз учешће дипломата, разговарати како најбоље да се успостави јасан рад таквог механизма. Такође ће се говорити о припреми следећег корака, припреми за учешће Владе и оружане опозиције у формирању делегације за политичке преговоре, укључујући и преговоре за припрему устава за даљу дискусију са свим политичким снагама и стимулисања међусиријског инклузивног процеса“, истакао је Лавров на конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Венецуеле.

„Већ видимо да је наш иницијативни став стимулисао мисаони процес и у влади и у опозиционим круговима, укључујући и уставну реформу. Надамо се да ће следећи корак, након што у Астани буде усаглашен механизам специјалне радне групе за контролу прекида ватре, следити и у политичкој сфери“, додао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут