Песков: Русија се не слаже Трамповим етикетирањем Ирана као „терористичке државе“

06-02-2017 06:04:32 | | © Behrouz Mehri / AFP/ vostok.rs |


Русија се не слаже са недавном изјавом америчког председника Доналда Трампа у којој је Иран означио као "број један терористичку државу", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, позивајући се на партнерство између Москве и Техерана.

"Ми се не слажемо са овом констатацијом", рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков новинарима у понедељак.

"Сви ви знате да Русија има добре односе са Ираном. Ми сарађујемо по низу питања и ценимо наше економске везе које ће, надамо се, ићи даље", додао је он.

Трамп је оштро критиковао нуклеарни споразум постигнут у 2015. години између Ирана, и групе П5 + 1 (пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација - Кина, Француска, Русија, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе, плус Немачка) и Европске уније.

У интервјуу за "Фокс њуз" Трамп је рекао "да Иран нема поштовања за нашу земљу, као и да је Иран број један терористичка држава, која шаље паре и оружје на све стране. "

Овог месеца, након што је Бела кућа наметнула нове санкције Ирану као одговор на маневре балистичким ракетама, амерички секретар за одбрану Џејмс Матис је назвао Иран као "највећег спонзор тероризма."

"Није тајна ни за кога да Москва и Вашингтон имају дијаметрално супротне ставове о многим међународним и регионалним питањима", рекао је Песков.

"У међувремену, то не може и не треба да буде препрека када је у питању нормална комуникација и прагматични обострани корисни односи између Русије и САД."

"Састанак руског председника Владимира Путина и иранског колеге Хасана Роханија је договорен", додао је Песков.

"Контакти су у припреми. Обавестичемо вас о могућем датуму у ​​догледно време ", рекао је Песков на питање да ли је састанак са иранским председником у Путиновом распореду.

Раније у понедељак, амбасадор Русије у Ирану, Леван Џагариан, је рекао агенцији РИА Новости да се Роханијева посета Русији очекује крајем марта."

"У разговору са руским руководством, дискутоваће се о главним аспектима билатералних односа који се тичу политичког и економског сектора. Поред тога, пажња ће бити посвећена најургентнијим питањима, као што је ситуација у Авганистану, каспијском проблему и сукобу Нагорно-Карабаху", рекао је Џагариан.

"Сиријско питање ће такође имати значајан простор на дневном реду", додао је амбасадор.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поновио је изјаву Кремља, наглашавајући да Техеран активно учествује у борби против исламске државе.

"Иран никада није био саучесник или имао било какве везе у ДАЕШ-ом или Ал-Нусра фронтом", рекао је Лавров.

"Осим тога, Ирана доприноси борби против ДАЕШ-а. Дуго смо се залагали за идеју о стварању јединственог анти-терористички фронта. Уверен сам да Иран мора бити део нашег заједничког напора", рекао је Лавров.