Рекордне инвестиције у руске обвезнице

05-02-2017 05:42:32 | | / vostok.rs |


Инвестиције у руске обвезнице су достигле рекорд због побољшања односа Русије и САД и раста цена нафте, саопштава „Фајненшел тајмс“.

Последње недеље јануара прилив капитала у фондове руских облигација износио је 140 милиона долара. Од почетка избора Доналда Трампа за председника САД Русија је привукла око 700 милиона долара инвестиција.

Захваљујући притоку капитала порасли су индекси на берзи. Од избора Трампа за председника индекс МСЦИ Русије порастао је за 19 одсто.

Са тачке гледишта економиста „Банке Америке“ постоји велика вероватноћа да се „сукоб“ између Русије и Запада заврши почетком 2018. године. Такве прогнозе су везане, као прво, за раст незадовољства због антируских санкција у Европи, а као друго због спремности Трампове администрације да иде на компромисе са Москвом.

„Руско-амерички односи ће се, изгледа, поправити. Пошто ће се инфлација највероватније смањивати и Централна банка ће, можда, неколико пута смањити камате ове године, сматрамо да ће се стање руских облигација на тржишту поправити“, рекао је за „Фајненшел тајмс“ Вин Тин, стратег компаније „Браун брадерс Херимен“.