„Јединствена Русија“ подржала Народни референдум у Црној Гори

03-02-2017 07:48:38 | | Илустрација: Press photo/ vostok.rs |


Референдум о сврсисходности ступања у НАТО је најцивилизованији начин да се очува мир и национална слога у Црној Гори, сматра Сергеј Железњак.

„Јединствена Русија“ је обавила консултације са политичком коалицијом „Демократски фронт Црне Горе“. У сусрету су учествовали заменик секретара Генералног савета партије „Јединствена Русија“ и члан Комитета Државне думе за међународна питања Сергеј Железњак, чланови председништва „Демократског фронта Црне Горе“ Андрија Мандић и Милан Кнежевић, и политички саветник Љубомир Радиновић.

Железњак је у току разговора истакао да је референдум о сврсисходности ступања Црне Горе у НАТО, који намерава да организује „Демократски фронт Црне Горе“, најцивилизованији начин да се сачува мир и национална слога у тој земљи, с обзиром да у овом тренутку чак и у самој Северноатлантској алијанси не постоји јединствен став о будућности ове организације и њеном даљем ширењу.

„Желим да истакнем храбар став који ви заступате у садашњој тешкој ситуацији у Црној Гори. Нама је очигледно да је он заснован на ставу већег дела црногорског народа. Уверен сам да све веома важне историјске одлуке треба доносити у складу са вољом народа. Ми видимо шта се дешава у земљама где се одлуке доносе супротно народној вољи. На Балкану је било доста трагедија и не треба се поводити за онима који желе силом да гурну Црну Гору у још једну опасну авантуру“, рекао је Железњак.

Сергеј Железњак / Press photoСергеј Железњак / Press photo

„Један део медија у Европској унији и САД, уместо да објективно приказује догађаје, учествује у информационом рату против политичара који се придржавају патриотских ставова. Иста је ситуација и у Црној Гори. Апсолутно је недопустиво користити измишљене и накарадно интерпретиране догађаје у циљу супротстављања деловању патриотских снага. Ми на примеру избора у САД и изборних процеса у Европи видимо да лидери патриотских снага добијају све већу подршку, и поред свих провокација и покушаја дискредитације“, рекао је Железњак.

Он је подсетио да је НАТО створен ради супротстављања СССР-у. „Сада су друга времена, па према томе и задаци те организације треба да буду другачији. Нове власти САД ће анализирати у којој мери НАТО (који углавном издржава Америка) решава проблеме америчког народа. Иста таква недефинисаност се примећује и у деловању Европске уније. Они су од раније навикли да поступају по вољи претходне администрације САД, а сада ће морати да формирају своје ставове по свим питањима у складу са националним интересима сваке земље, јер ће у противном садашњи проблеми Европе бити дечија игра у поређењу са искушењима која их чекају“, истакао је члан Комитета Државне думе за међународна питања.

По његовим речима, референдум о томе да ли Црна Гора треба да уђе у НАТО или не једини је могући цивилизовани начин да се сачува мир и обезбеди стабилност у Црној Гори. „Због тога напори свих одговорних политичара у Црној Гори и другим земљама треба да буду усмерени на подршку цивилизоване варијанте развоја догађаја. Хвала вам за мудрост и доследност коју испољавате у својој политици, ослањајући се на мишљење грађана. Ми имамо прилично интензивне контакте са странкама у другим земљама Балкана и целе Европе, и зато могу да тврдим да ви уживате широку подршку не само у Русији, него и у другим државама“, истакао је руски парламентарац. Он је додао да позитивно оцењује чињеницу да се на Балкану појавила геополитичка концепција војне неутралности Б4 и да она постаје све популарнија у региону.

Press photoPress photo
Андрија Мандић је истакао потребу да народ Црне Горе изрази своју вољу по питању уласка у НАТО. „Ми бисмо хтели да вежемо датум одржавања референдума за годишњицу почетка бомбардовања Југославије, коме су биле изложене Србија и Црна Гора, а то је 24. март 1999. године. Али спремни смо да прихватимо и неки други датум Народног референдума, који би усагласила већина политичких снага земље“, нагласио је Мандић.

Милан Кнежевић је рекао да у перспективи треба размотрити питање формирања заједничке руско-америчке групе која би се бавила дешавањима на Балкану. „Нама је крајње неопходна руско-америчка политичка радна група. Русија и САД би у оквиру ње могле да контролишу, између осталог, и питање Народног референдума о сврсисходности уласка Црне Горе у НАТО. Само две нуклеарне силе – Русија као лидер ОДКБ и САД као лидер НАТО-а – могу заиста да помогну у достизању консензуса по питању безбедности Црне Горе и целог балканског региона“, истакао је Мандић.

„Уверен сам да ми заједно треба да улажемо наше билатералне и мултилатералне напоре како би Народни референдум који ви планирате да организујете био спроведен мирно и безбедно, и како би помогао у решавању постојећих проблема“, истакао је Сергеј Железњак коментаришући иницијативе црногорских партнера. „У вези са тим, уколико америчке колеге изразе жељу, ми смо спремни за проширење формата одговорне међународне сарадње засноване на обостраном уважавању, у циљу очувања и јачања мира и стабилности у Црној Гори и на Балкану“, рекао је Железњак.

Љубомир Радиновић се у име друштва руско-србско-црногорског пријатељства „Словенски мост“ захвалио партији „Јединствена Русија“ за јачање веза међу народима Русије, Србије и Црне Горе.

Press photoНа крају је Железњак истакао да и у Европи и у свету има доста конфликата који су „живе ране на телу човечанства“, и треба се постарати да се „ране Црне Горе излече, а не да крваре“. „Можете увек рачунати на нашу подршку. Чини ми се да је малу, али прелепу Црну Гору Бог створио да би у њој владао мир. И што се она више буде дистанцирала од увлачења у светску војну проблематику, црногорски народ ће бити срећнији и уживаће у већем изобиљу и благостању“, закључио је Железњак.

Виктор Салтиков,
Руска реч