Захарова: Само вандали могу да бомбардују Доњецк који спава и убијају невине људе

03-02-2017 10:55:20 | | / vostok.rs |


Москва сматра варварским чином гранатирање Доњецка од стране украјинских оружаних снага, те акције нарушавају међународне обавезе Кијева, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на недељном брифингу о актуелним питањима међународних односа и спољне политике.

Коментаришући ситуацију у Украјини, Захарова је рекла да „својим поступцима Кијев не само што је прекршио Женевску конвенцију, већ је прекршио и све моралне норме уопште.

„Само вандали могу да бомбардују град који спава и убијају невине људе“, рекла је Захарова.



„Бомбардовање тешком артиљеријом — зар је то доказ Кијева о јединству земље?“, рекла је Захарова.

„Данас Кијев не само што не изражава никакву забринутост због новог развоја кризе, већ се бесрамно размеће својим акцијама у Донбасу, користећи за то ОЕБС“, додала је она.

Захарова је истакла да читав свет, који је пратио твитер налог који наводно припада девојчици из Алепа, сада игнорише акције Кијева у Донбасу.

„Ово је срамота за савремену Европу!“, рекла је Захарова и подсетила да је Украјина годинама под заштитом западних партнера.

Захарова је изјавила да је у ноћи 3. фебруара „Доњецк претрпео огроман ракетни напад оружаних снага Украјине, стамбена подручја су претрпела десетине напада из тешког оружја великог калибра, укључујући и ракетне системе ’Ураган‘ и ’Град‘, неколико цивила је погинуло, а међу рањенима су и деца“.

Коментаришући положај новинара у Доњецку Захарова је изјавила:

„Дубоко смо забринути због безбедности новинара у том региону. Сматрамо да је овај инцидент грубо кршење међународног хуманитарног права и међународних стандарда.“

У уторак се неколико руских новинара, међу којима и дописник РТ, представници НТВ, „Лајфа“ и других медија, нашло на удару артиљеријске ватре украјинских оружаних снага у региону Доњецка.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут