Сенат САД има важнија посла од пријема Црне Горе у НАТО

03-02-2017 10:34:12 | | / vostok.rs |


Мале су шансе да амерички сенатори одлуче о пријему Црне Горе у НАТО, прије избора министара које је предложио нови предсједник Доналд Трамп, казало је више саговорника “Вијести” упућених у питања америчке спољне политике.

Одлука о ратификацији Протокола о приступању Црне Горе у НАТО чека на подршку сенатора од 12. јануара, након што је одобрена у Одбору за спољне односе.

Саговорници “Вијести” сагласни су да након доласку Трампа у Бијелу кућу, Сенат има важнијег посла. Даг Бендоу, савјетник бившег предсједника Роналда Регана, напомиње да је за Сенат црногорско чланство у НАТО тренутно мање важно питање.

“Ова администрација га уопште није ни помињала. С обзиром на све што се дешава – именовања у администрацији, протести, забрана издавања виза и пријема избјеглица, Врховни суд и остале контроверзе – Сенат је фокусиран на друга питања. Просто нико није имао времена да уопште мисли о том питању,” казао је Бендоу.

Бивши спољнополитички аналитичар у Сенату Џејмс Џатрас напомиње да избору нових чланова администрације претходе дуге дискусије.

“То је нарочито тачно када има примједби, као што има у случају црногорског протокола”, казао је он.

На текст протокола примједбе су упутила двојица републиканских сенатора. Према закону, Сенат мора да се изјасни о избору 14 министара.

Сенат би наредних дана требало да одлучује о номинацији Вилбура Роса за министра трговине, Бенџамина Карсона за министра за стамбену изградњу и урбани развој, Рајана Зинкеа за унутрашње послове, Џејмса Перија за министра енергетике, Елизабет Принс ДеВос за министарку образовања, Стива Манухина за министра финансија и Томаса Прајса за министра здравља.

Сенат је, уз помоћ четири демократска сенатора, потврдио само избор Рекса Тилерсона за новог државног секретара, и поред најаве Демократа да неће обезбиједити кворум.

Извршни директор Алфа центра Александар Дедовић истиче да ће се питање одлучивања о приступном протоколу отворити чим се ријеше главна питања.

ИН4С