Путин: Заоштравање ситуације у Украјини испровицирала украјиснка страна

02-02-2017 05:05:03 | | Фото: TASS/Scanpix/ vostok.rs |


Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је након разговора са руским председником Владимиром Путином у Будимпешти да Мађарска жели добре и транспарентне односе са Русијом.

„Мађарска подржава транспарентне, добре контакте са Русијом“, рекао је Орбан након разговора са руским председником.

Он је додао да Русија и Mађарска почињу преговоре о испорукама гаса након 2021. године.

„Захваљујемо господину председнику што су наши ранији споразуми о испорукама гаса модификовани и на тај начин нам је гас гарантован до 2021. године. Данас смо донели одлуку да затражимо од наших сарадника да почну преговоре о испорукама гаса након 2021. године“, изјавио је мађарски премијер.

Орбан сматра да се не могу мешати политички конфликт и економија, јер тада сви трпе губитке.

„Мађарска ће наставити да тврди да неекономски проблеми не треба да се решавају на економске начине и да не треба преносити друге конфликте на територију економије, јер то наноси штету. Управо зато се надамо да ћемо у блиској будућности моћи да поздравимо нове добре односе између Русије и ЕУ“, нагласио је Виктор Орбан.

Украјина

Заоштравање ситуације у Украјини испровицирала је украјиснка страна, јер Кијев жели да извуче што вуче новца из изностранства, изјавио је председник Русије Владимир Путин након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном у Будимпешти.

„Што се тиче данашње ескалације, наш став је познат: њега је испровоцирала украјинска страна. У петак прошле недеље почеле су борбе. У недељу су украјински тзв. добровољачки одреди заузели једно од упоришта опозиције и ушли у територију од 200 метара под контролом устаника. У недељу су одатле били истерани", рекао је Путин.

Одговарајући на питање о разлозима за последњу ескалацију, руски лидер је навео да постоји „неколико разлога“.

„Први разлог је у томе што је украјинском руководству данас потребан новац, а новац се најбоље узима од ЕУ, од одређених земаља Европе, из Сједињених Држава и од међународних финансијских институција, представљајући се као жртве агресије“, рекао је Путин.

Он сматра да садашењаукрајиснак власт није спремна да реализује Мински споразум и тражи повод да престане са његовом реализацијом., што може омогућити да развој конфликта, саопштио је руски председник.

„Трећи разлог је — унутар политички. У позадини очигледних неуспеха у сфери социјалне, економске политике активирала се и опозиција. Њу треба ућуткати, потребно се мобилизовати око актуелног руководства становништва. Тај задатак се лако постиже у позадини наставка неког конфликта“, додао је је Путин.

Енергетика

Русија и Мађарска ће наставити да шире сарадњу у сфери енергетике, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Између осталог, договорили смо се да унапређујемо заједнички рад у сфери енергетике“, рекао је он.

Он је додао да је Мађарска поуздана карика у транзиту руских енергената у Европи.

Путин је саопштио да се договорио са мађарским премијером да енергично јачају индустријску кооперацију.

Према његовим речима, Русија ће морати да прида велики значај пројекту изградње два нова електро блока на атомској централи „Паркаш“ у вредности од 12 милијарди евра.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут