Лавров: УН треба да пожуре са међусиријским преговорима у Женеви

01-02-2017 10:45:08 | | / vostok.rs |


Уједињене нације треба да пожуре и да престану да одлажу спровођење међусиријских преговора у Женеви, а платформа у Астани се истовремено чува за контролу тамо постигнутих договора, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Састанак у Астани отворио је додатну платформу, која није замена за женевски процес. Ми и даље сматрамо да наши пријатељи у Уједињеним нацијама треба да пожуре и престану да одлажу наставак преговора. А платформу у Астани ћемо очувати због праћења реализације споразума који су постигнути на првом састанку уз учешће владе и оружаних опозиционих група“, рекао је Лавров говорећи на арапско-руском форуму.

Министар је додао да се примирје у Сирији поштује.

Русија позива арапске земље да се прикључе иницијативи увођења трговинског ембарга према свим територијама које су под контролом терористичке групе ДАЕШ, изјавио је у среду министар спољних послова Русије.

„Позивамо наше арапске пријатеље да се придруже руској иницијативи да се на основу Члана 41 Повеље Уједињених нација уведе свеобухватан економски и трговински ембарго према свим територијама под контролом ДАЕШ-а“, рекао је Лавров.

Важно је да се операција против терористичке групе ДАЕШ у ирачком Мосулу доведе до краја, али се морају поштовати права цивила, изјавио је Лавров.

„Наравно, сматрамо да је важно да се заврши операција у Мосулу, али је неопходно да се обезбеде мере за заштиту цивила“, рекао је руски министар на састанку руско-арапског Форума сарадње у Абу Дабију.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут