"Дани Српске у Србији" од 4. до 10. септембра

16-08-2014 02:45:06 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Манифестација "Дани Српске у Србији" биће одржана од 4. до 10. септембра у Београду и Новом Саду, током које ће бити представљени привреда, култура, наука, умјетност, и просвјета Републике Српске - рекао је Срни директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Свечано отварање ће бити у Београду у Задужбини Илије Коларца 4.септембра, а 10. септембра у Србском народном позоришту у Новом Саду затварање ове манифестације.

"Очекујемо присуство највиших званичника из Републике Српске, као и из Србије. Ја бих волио да се окупи и политичка, и привредна, и научна, и културна, и спортска елита и Србије, и Републике Српске... Радимо на томе, а када то чините онда морају да вам се и остваре задати циљеви", навео је Цицовић.

Цицовић је подсјетио да је прво представљање Републике Српске у Србији под називом "Дани Српске у Србији" одржано прошле године и трајало је четири дана, док је за овогодишњу манифестацију припремљено до сада 12 програма, али припреме још трају и још се ради на програмима.

"Ове године имамо и амбициознији програм и реализујемо га у више дана, па очекујемо и више публике. Осим тога, ове године ћемо имати програме, не само у Београду, него и у Новом Саду, са жељом и озбиљном намјером да сваке наредне године имамо и више програма, и у више мјеста у Србији", истакао је Цицовић.

Он је додао да Представништво Републике Српске свакодневно ради на представљању Српске у Србији кроз све области, остварујући сарадњу са људима и институцијама у Србији, што је у суштини основни задатак овог представништва.

"Ову акцију смо покренули у жељи да пажњу јавности у Београду и у Србији фокусирамо на седам наших дана, односно да те наше програме и пројекте групишемо и да тако оно што Србска јесте и што би још могла да буде постане видљивије, присутније. Надам се да ћемо у томе и успјети", истакао је Цицовић.

Он је рекао да се нада успјеху, јер Представништво ради са завичајним друштвима и удружењима Српске која дјелују у Србији, привредним коморама Републике Српске и Србије, Туристичком организацијом Републике Српске, културним и другим институцијама из Републике Српске, а уз подршку кабинета предсједника Републике Српске и Владе Републике Српске, као и разумијевање институција у Србији са којима ће реализовати овогодишњи програм.

Више детаља о програму "Дана Српске у Србији" биће саопштено на конференцији за новинаре Представништва Републике Српске у Србије, која ће бити одржана у у Прес-центру Удружења новинара Србије у Кнез Михаиловој 6.