Косачов: Изгледа да се службе земаља НАТО међусобно такмиче

29-01-2017 08:52:44 | | / vostok.rs |


Оптужбе на рачун Русије да је вршила притисак на Нобелов комитет шеф Комитета Савета федерације за међународне послове Русије Константин Косачов је назвао специјалном операцијом норвешких обавештајних служби против Русије.

Косачов сматра глупошћу и научном фантастиком саопштења да је норвешка контраобавештајна служба оценила састанак руских дипломата са новим шефом Норвешког нобеловог комитет као покушај руских специјалних служби да пресече доделу Нобелове награде за мир председнику Украјине Петру Порошенку.

„Ствара се утисак да се контраобавештајне службе земаља НАТО-а међусобно такмиче“, написао је Косачов на фејсбуку.

„Контакти са Нобеловим комиетом су обична дипломатска пракса. Ја сам се, радећи у МСП-у у скландинавском департману, више пута састајао са ранијим секретаром Микаелом Сулманом и нико није правио никакав проблем. Такви састанци су дипломатска рутина“, додао је он.

Он је објаснио да Порошенко прошле године није могао да буде кандидован за Нобелову награду за мир, јер је био учесник догађаја од пре три године у Украјини, када је покренут грађански рат који је он могао да заустави, а није.

Косачов је додао да се имена из дугачке листе за Нобелову награду објављује тек након 50 година. Зато Порошенково име није могло бити познато људима ван Комитета.

У исто време, он је нагласио да су контакти са Нобеловим комитетом обична дипломатска пракса.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут