Захарова: Модел понашања САД у супротности са идејом УН

27-01-2017 08:39:22 | | / vostok.rs |


САД, које су некада покушале да затворе УН, прешле су на концепцију освајања већине у њеним структурама, сматра портпаролка МСП-а Русије Марија Захарова.

„Током последње деценије, па чак и дуже, видели смо различите приступе америчке администрације — не само за време господина Обаме, већ и раније — према УН. Били су веома изражени покушаји и пре администрације Обаме да се једноставно затворе УН као непотребне“, изјавила је Захарова у програму „Русија 24".

По њеним речима, то се огледало као путем „директних изјава низа политичара“ из америчког естаблишмента, тако и кроз различита цурења и корупционашке афере, али онда су схватили да без таквог међународног светионика, као што су УН, не може бити међународног права.

Како је навела Захарова, након тога је покренута друга концепција -не само уништења организације и отказа од организације као такве, већ освајање - управо овим речима - већине у низу органа УН.

Према мишљењу Захарове, овај модел понашања САД је у супротности са идејом УН, јер је „то организација која гарантује равнотежу интереса у свету, а није инструмент промовисања интереса једне земље“.