Лавров: Очекујемо да ће САД престати са мешањем у унутрашње ствари других држава

25-01-2017 03:50:12 | | / vostok.rs |


Москва дели мишљење са председником САД Доналдом Трампом о успостављању руско-америчких односа, али ће се судити по делима, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ми смо, како је навео председник Путин, спремни да прођемо део свог пута за опорављање комуникација наших народа у интересима глобалне безбедности и стабилности. Делимо став председника Трампа о успостављању нормалних односа. Притом, наравно, судићемо по делима“, навео је Лавров за време Владиног сата у Државној думи Русије.

Он је додао да Москва очекује да се нови председник САД неће мешати у унутрашње ствари других држава.

„Очекујемо да ће се Доналд Трамп, који је објавио да му је циљ пре свега решавање проблема у Америци, прекинути мешања у унутрашње ствари других држава држати се те политике“, рекао је Лавров.

Он је додао да се Трамп сматра мајстором закључивања договора, али и председник Русије уме да се договара у интересима Русије.

„Немамо илузија да ће бити новог ресетовање са САД, не гајимо наивне наде. Знамо да се Трамп сматра мајстором закључивања уговора, али и Владимир Путин такође уме да се договара, увек у интересима Русије“, изјавио је Лавров.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је данас да администрација руског председника за сада није у контакту са тимом Доналда Трампа, али да ради на његовом успостављању.

„Трамп сада има попуњен распоред и ради се на успостављању телефонског позива, иако за сада немамо датум“, изјавио је Песков новинарима.

Москва није заинтересована за распад ЕУ, напротив, желели бисмо да је видимо као јаку и самосталну, рекао је Лавров,

„Никад нисмо били заинтересовани за распад ЕУ. Председник Путин је више пута говорио да је Русија желела да види јаку, јединствену и самосталну ЕУ“, навео је он. Шеф руске дипломатије је изјавио да се Москва нада да ће ЕУ престати да се поводи русофобима и пређе на политику нормализације односа са Русијом.