Хрватска биљежи у јулу међугодишњу дефлацију 0,1 одсто

15-08-2014 05:16:39 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Инфлација у Хрватској је у јулу на годишњем нивоу износила 0,1 одсто, захваљујући паду потрошачких цијена шести мјесец заредом, што досад није забиљежено, показују подаци хрватског Државног завода за статистику.

Према подацима Државног завода за статистику, цијене робе и услуга за личну потрошњу, мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу ове године биле су у просјеку ниже у односу на јуни 0,4 одсто, док су у односу на јули прошле године пале 0,1 одсто.

То је шести мјесец заредом да цијене у Хрватској падају, при чему је пад нешто успорио, с обзиром на то да је у јуну износио 0,4 одсто на годишњем нивоу, пренио је регионални портал Сеебиз.

Негативне међугодишње стопе раста цијена посљедица су слабе домаће тражње, али и дефлаторних кретања земаља у окружењу, кажу аналитичари Рајфајзен банке Аустрија.

На годишњем нивоу, цијене хране и безалкохолних пића у јулу су забиљежиле пад од 2,9 одсто, при чему њихов удио у укупном индексу потрошачких цијена износи 29,2 одсто.

На мјесечном нивоу, највећи допринос паду индекса потрошачких цијена у јулу имале су цијене одјеће и обуће (-0,52 одсто), као и цијене хране и безалкохолних пића (-0,12 одсто).

У првих седам мјесеци потрошачке цијене у просјеку су биле 0,3 одсто ниже у односу на исти лањски период, а пад цијена шести мјесец заредом није забиљежен откад су доступни подаци статистичког завода.