Русија дала сиријској опозицији нацрт новог Устава Сирије

25-01-2017 08:13:21 | | / vostok.rs |


Русија је дала сиријској опозицији нацрт новог Устава Сирије који је припремила Москва како би убрзала политичке преговоре, изјавио је руски изасланик за Сирију Александер Лаврентијев.

Он је новинарима рекао да је Русија дала нацрт како би га сиријска оружана опозиција проучила.

„То смо урадили само да бисмо убрзали процес прекида рата, дали му додатни импулс, ни на који начин се не мешајући у сам процес разматрања и усвајања устава“, додао је Лаврентјев.

Лаврентјев је истакао да је било „непријатних покушаја уцењивања“ током разговора у Астани од стране наоружане сиријске опозиције.

Представници опозиције су као услов свог присуства на преговорима поставили „престанак борби у области Вади Барада“ и друге захтеве. Касније су, међутим, схватили да им „Русија није непријатељ“ и постали опуштенији, рекао је он.

Након разговора одржаних у Астани 23. и 24. јануара усвојена је заједничка изјава Русије, Ирана и Турске, у којој су стране најавиле стварање тројног механизма за поштовање режима прекида ватре.

Он је додао да ће се детаљи договореног трочланог механизма у Сирији израдити преко војних канала између Ирана, Русије и Турске.

Шеф руске делегације је додао да Русија истовремено не искључује појаву нових гаранта споразума о примирју, међутим они морају да имају стваран утицај на опозицију.

Лаврентјев је истакао да све већи број наоружаних сиријских група жели да се придружи разговорима у Астани.

Осим тога, Лаврентјев је изразио наду да ће нова америчка администрација предузети правилне кораке у борби против тероризма и нагласио да ће Москва поздравити активнију улогу Вашингтона у решењу сиријског питања.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут