Железњак: „Јединствена Русија“ за јачање међународних везa

24-01-2017 08:49:25 | | Илустрација: http://er.ru// vostok.rs |


На одржаном Конгресу странке „Јединствена Русија“ присуствовало је преко 70 представника страних дипломатских мисија и добијено је преко 30 поздравних честитки од водећих политичких странака света.

„Јединствена Русија“ наставља активан рад на јачању међународних веза. У протеклој години је овај правац добио додатни импулс развоја. Успоставили смо стабилне билатералне односе са већином водећих политичких странака постсовјетског простора, са главним политичким снагама Азије, а такође са појединим странкама земаља Европе, Африке и Латинске Америке. Поменута сарадња је фиксирана у споразумима и протоколима о међустраначкој сарадњи. Тако је међународно деловање странке истакао њен председник Дмитриј Медведев на пленарној седници 16. Конгреса.

„Руководство странке и учесници Конгреса добили су честитке и поздраве од комунистичких партија Кине и Вијетнама, од странака земаља Заједнице независних држава, нових политичких странака-партнера ’Јединствене Русије’ из земаља Балканског региона, са Кубе, из Аустрије и Камбоџе, са Кипра, из Италије и других земаља“, саопштио је Медведев делегатима и гостима Конгреса.

На Конгресу је присуствовало преко 70 представника страних дипломатских мисија. Пристигло је преко 30 поздравних честитки водећих политичких странака света.

Премијер Србије и председник Српске напредне странке Александар Вучић је у поздравној честитки нагласио да његова странка има чврсто определенье да настави сарадњу са „Јединственом Русијом“ у циљу јачања братских односа између наша два народа. „Користим прилику и молим да се најискренија захвалност србског народа пренесе председнику Руске Федерације господину Владимиру Владимировичу Путину, који је својим политичким делованьем пружао и наставльа да пружа несумњиво највећи допринос руско-србским односима у целини“, истакао је србски премијер у свом обраћању.

Председник Републике Српске Милорад Додик у поздравном обраћању, упућеном на име председника странке у име народа Републике Српске, захвалио се на подршци коју је Руска Федерација увек пружала Републици Србској и србском народу у целини. „Та подршка, исказана кроз jасне ставове председника Путина, вас и других представника државног руководства и дипломатског кора, у тешким тренутцима била је поуздани ослонац и стимуланс у борби за бољи положај нашег народа, за бољи положај Српске, као и за спровођење системских реформи, јачање економије и војне неутралности. У том смислу ја морам посебно да истакнем нашу непоколебљиву приврженост развоју концепције ’Б4’“, каже се у обраћању.

Своје поздраве Конгресу из земаља групе Б4 и других балканских држава упутили су Србска народна странка, Србски сабор Заветници, Србски покрет Двери, Нова србска демократија из Црне Горе, Демократска народна партија Црне Горе, Социјалистичка народна партија Црне Горе, Демократска партија Срба у Македонији и Бугарска социјалистичка партија и Алтернатива за бугарску обнову.

Поздравне честитке „Јединственој Русији“ упутили су и њени европски партнери и истомишљеници: Аустријска партија слободе, Италијанска лига севера, Прогресивна партија радног народа Кипра и Међународна демократска унија Европе (IDU).

Топли поздрави које је „Јединственој Русији“ упутио велики приjатељ Руске Федерације и лидер Србије Александар Вучић, као и искрени пријатељ Русије председник Републике Српске Милорад Додик, сведоче о стратешком карактеру сарадње Русије са Србијом и Републиком Србском у оквиру Босне и Херцеговине. То је у понедељак, 23. јануара, изјавио заменик секретара Генералног савета „Јединствене Русије“ за међународна питања Сергеј Железњак.

„Веома нам је драго што смо добили поздравне честитке од пријатеља ’Јединствене Русије’ и истомишљеника из Србије – Ненада Поповића, Стефана Стаменковског и Бошка Обрадовића, из Црне Горе – Андрије Мандића, Милана Кнежевића и Срђана Милића, из Македоније – Ивана Стоилковића, од бугарских партнера ’Јединствене Русије’ – Корнелије Нинове и Константина Проданова. Њихове речи у савременој фази потврђује даље јачање историјски традиционалног пријатељства и сарадње Русије са братским народима и земљама Балканског региона“, нагласио је руски парламентарац.

„Користим прилику да изразим искрену захвалност и другим европским пријатељима ’Јединствене Русије’ – господину Хајнцу Кристијану Штрахеу из Аустрије, господину Матеу Салвинију из Италије, господину Андросу Кипријану са Кипра и господину Хавијеру Хуртадоу Мири из Брисела. Нас везују заједничке традиционалне вредности и схватање потребе за формирањем општеевропског простора заснованог на уважавању права нација и суверених држава“, истакао је посланик.

„Председник ’Јединствене Русије’ Дмитриј Медведев у више наврата је и раније, а и на одржаном 16. Конгресу, истакао значај и јачање развоја међустраначког дијалога. Ми се активно бавимо и бавићемо се тим правцем деловања. Формирали смо снажан и професионалан тим експерата. Уверени смо да ће то помоћи јачању позиција наше земље у међународној заједници“, закључио је Железњак.

Руска реч