Лаврентјев: Први сусрет у Астани улио наду за решење сиријске кризе

24-01-2017 07:38:36 | | / vostok.rs |


Први дан мировних преговора, који су окупили представнике сиријске владе и побуњеничких оружаних група у Астани, према речима представника руске делегације Александра Лаврентјева, још увек нису решена питања увођења режима прекида ватре, раздвајања ДАЕШ-а и Нусра фронта од опозиције, као и заједничке борбе против тероризма.

Упркос томе, он је истакао да је сусрет у Астани улио наду у излазак на нови ниво процеса преговора, те да је реално рачунати на позитиван исход.

Према његовим речима, током првог дана преговора интензитет емоција је био изузетно висок, међутим све стране успеле су да демонстрирају разуман приступ проблематици, што је омогућило нормалан ток сусрета.

„Током сусрета није дошло до директних преговора између Дамаска и опозиције, иако су представници успели да се погледају очи у очи током отварања догађаја. Међутим, опозиција је током првог дана преговора успела да увиди да Русија представља поузданог партнера”, рекао је.

Лаврентјев је навео и да је у току израда нацрта завршног саопштења које ће током другог дана преговора, бити представљено свим учесницима.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут