Москва: САД вештачки на Србе пребацују одговорност

18-01-2017 04:19:39 | | / vostok.rs |


Русија осуђује увођење санкција Министарства финансија САД против председника Републике Српске Милорада Додика, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

„Снажно осуђујемо тај тенденциозни корак. Разматрамо га као још један доказ грозничавих покушаја одлазеће администрације Барака Обаме да вештачки компликује даље међународне напоре у постконфликтном решењу на Балкану и у другим регионима“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Предсендик Републике Српске је доспео на листу санкција зато што је, према мишљењу САД, спречио спровођење Дејтонског мировног споразума.

"Аргументи САД који имају за циљ да на Србе вештачки пребаце одговорност за дестабилизацију Босне и Херцеговине су неодрживи", наводи се у саопштењу.

САД су увеле санкције председнику Републике Српске Милораду Додику наводећи да је разлог за то „опструирање примене Дејтонског споразума“.

„Сматрамо неоснованим аргументе америчке стране, које желе да својим једностраним потезима вештачки на Милорада Додика и Србе пребаце пуну одговорност за процес дестабилизације БиХ, како би прикрили сопствене грешке из претходних година“, пише у саопштењу.

Москва позива партнере из Дејтонског споразума да прекину са претњама и ултиматумима који наносе штету циљевима одрживог демократског развоја Босне и Херцеговине.