Дефлација у Пољској, први пут послије 30 година

14-08-2014 05:58:04 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Пољска је први пут за три деценије ушла у дефлацију, што значи да је дошло до општег пада цијена, а економисти процијењују да ће се дефлациони тренд у наредним мјесецима додатно продубити, под утицајем руског ембарга.


Потрошачке цијене у јулу су пале 0,2 одсто у односу на исти мјесец прошле године, објавио је пољски статистички уред, пренијела је агенција ЧТК.

У јуну је пољска инфлација пала на нулу. Ниво цијена се у јулу, у односу на претходни мјесец, снизио 0,2 одсто усљед појефтињења хране и одјеће. Цијене хране и безалкохолних пића пале су 1,7 одсто на годишњем нивоу.

Пољска економија је склизнула у дефлацију први пут од када је, прије 32 године, уведена важећа методика праћења цијена.

Пад цијена је додатно продубљен због забране увоза пољског воћа и поврћа у Русију, а од почетка августа и због руског ембарга на увоз низа производа из цијеле Европске уније.

Подаци о дефлацији повећали су притисак на даље снижење каматних стопа, рекли су економисти агенцији Reuters.

Пољска централна банка слиједи циљану инфлацију од 2,5 одсто и није спремна да у овом моменту снизи референтну каматну стопу са садашњег рекордног минимума од 2,5 одсто.

То објашњавају тиме да би снажно оживљавање пољске привреде требало да води ка расту инфлације. Украјинска криза ће, према економистима, због пада извоза, утицати на слабљење привреде, што ће централну банку на крају приморати да дјелује.