Путин. Неопходно опремити и пустити у рад нова перспективна налазишта нафте и гаса

18-01-2017 02:47:43 | | / vostok.rs |


Потражња за енергетским ресурсима и угљоводоником у свету ће расти, стога је неопходно донети благовремене одлуке о инвестиционим пројектима у Русији, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Путин је данас путем видео-конференције покренуо нафтоводe Заполарје–Пурпе и Кујумба–Тајшет, као и гасовод Бованенково–Ухта 2.

„Свесни смо шта се дешава на светском енергетском тржишту, међутим свима је јасно да ће потражња за енергетским ресурсима, наравно у нашој земљи, у вези са економским растом, и у свету наставити да расте, укључујући и потражњу за сировинама угљоводоника“, рекао је руски председник.

„Да бисмо били спремни за проширење тржишта, морамо да направимо благовремене инвестиционе одлуке“, истакао је Путин на церемонији пуштања у погон нових гасовода и нафтовода.

Покретање нових нафтовода и гасовода у Русији значајно ће побољшати могућности руске нафтне и гасне индустрије и обезбедити поуздану реализацију извозних уговора, рекао је Путин.

„Њихово покретање значајно ће побољшати могућности руске индустрије нафте и гаса, донеће опипљиву корист целој руској привреди. То је апсолутна чињеница. И, што је врло важно, допринеће даљем развоју руских региона“, истакао је Путин.

„Неопходно је да се опреме и пусте у рад нова перспективна налазишта нафте и гаса, да се настави са изградњом модерног система цевовода, да се фокусира на стварање предузећа за високотехнолошку обраду. Од решавања тих задатака зависиће и јачање енергетске безбедности Русије и даља гасификација земље и, наравно, као и увек, поуздана гарантована реализација извозних уговора“, истакао је шеф државе.