Русија се залаже за максимално ангажовање ОЕБС-а у решавању сукоба у Донбасу

18-01-2017 02:35:02 | | / vostok.rs |


Русија се залаже за максимално ангажовање ОЕБС-а у решавању сукоба у Донбасу, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Аустрија је сада председавајућа ОЕБС-а и ми смо обратили посебну пажњу на детаљно разматрање наше сарадње у тој организацији, а и Русија и Аустрија су уверене да ОЕБС треба да остане важна платформа за разматрање приступа свим кључним питањима паневропске агенде. Ми се, као и Аустрија, залажемо за највеће могуће ангажовање потенцијала ОЕБС-а ради пружања помоћи у решавању кризе у Украјини“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Аустрије Себастијаном Курцом.

Лавров је такође истакао да су две стране „нагласиле да не постоји алтернатива реализацији Минских споразума у свој њиховој целовитости и доследности“.

Лавров је изјавио да Русија не жели никоме да угађа како би постигла укидање санкција.

„Радећи на реализацији Минских споразума, подстицањем свих који су потписали Минске споразуме да искрено прођу свој део пута, не мислимо о томе колико дуго ће трајати санкције и не тежимо да некоме угађамо како бисмо добили одлуку о њиховом укидању“, истакао је Лавров.

Министар спољних послова Аустрије и председавајући ОЕБС-а Себастијан Курц сматра да Русија може да пружи велики допринос у решавању ситуације на истоку Украјине.

„Сматрам да Москва овде носи велику одговорност и има могућност да пружи велики допринос у решавању тог проблема“, рекао је аустријски Курц.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут