Песков: Кијев се сам одриче Донбаса

18-01-2017 12:23:28 | | / vostok.rs |


Кримско питање није предмет расправе, статус тог руског региона је неспоран, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

У уторак је посланица Врховне раде Украјине Надежда Савченко изјавила да ситуација у Донбасу, где украјинске власти спроведе војну операцију против устаника, може да буде решена само мирним путем. Савченкова је истакла да се враћање Донбаса у Украјину мирним путем може догодити само за преговарачким столом, а да питање Крима „привремено“ треба оставити по страни.

„О овом питању се апсолутно не расправља и оно је неоспорно за Русију. Ми не расправљамо о статусу, ситуацији и будућности руских региона. То није питање разговара ни са ким“, одговорио је Песков на питање о томе да ли је Кремљ спреман да утиче на руководство непризнатих република (ДНР и ЛНР) како би добио званично признавање Крима као дела територије Русије.

Портпарол Кремља изјавио је да се Кијев сам одриче Донбаса. Он сматра да о томе говори апсолутна блокада те области.

Истовремено, он је истакао да Русија чини све што је могуће да помогне у решавању ситуације.

„И овде се, пре свега, ради о томе да се сама Украјина није одрекла тих република, јер таква апсолутна блокада тих области у смислу испуњавања друштвених обавеза, у погледу исплате пензија, на плану инфраструктуре и тако даље, пре свега сведочи о томе да се Кијев сам одриче Донбаса. И то је управо оно што је веома озбиљан проблем“, нагласио је Песков.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут