Чуркин: УН би могле бити посредник између Дамаска и опозиције

18-01-2017 08:41:05 | | / vostok.rs |


УН би на предстојећим преговорима о Сирији у Астани могле да буду посредник између сиријске власти и опозиције, изјавио је на седници СБ УН стални представник Русије при тој организацији Виталиј Чуркин.

„Формат у Астани подразумева позив представницима УН који би могли да буду модератори контаката између сиријских страна“, рекао је руски дипломата.

Према његовим речима, састанак у престоници Казахстана је нека врста моста ка инклузивним женевским преговорима, које је за 8. фебруар сазвао специјални изасланик за Сирију генералног секретара УН Стафан де Мистура.

Коментаришући предлог руске стране, заменик званичног представника генералног секретара УН Фархана Хака навео је да у светској организацији за сада не знају какву улогу ће играти на преговорима у Астани. „Још ћемо проучити какав формат ће бити на преговорима, али наравно да ћемо се постарати да пружимо што већу подршку. Ми се надамо да ће преговори у Астани, са своје стране, бити корисни за фебруарске преговоре у Женеви“, изјавио је он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут