Путин: Не познајем Трампа, немам никакве разлоге ни да га нападам ни да га браним

17-01-2017 06:24:17 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин изјавио је да види покушаје у Сједињеним Америчким Државама да „делегитимизују“ новоизабраног председника Доналда Трампа употребом методе „мајданског стила“ који је претходно коришћен у Украјини.

Он је такође рекао да су извештаји о наводном руском досијеу о Трампу лажни, јер „наше безбедносне службе не јуре америчке милијардере“

„Ови извештаји су очигледан фалсификат. Када је Трамп долазио у Москву пре неколико година, он није био политичар. Нисмо ни знали о његовим политичким амбицијама. Он је једноставно био бизнисмен, један од најбогатијих људи у Америци. То што неко мисли да наше обавештајне службе јуре сваког америчког милијардера, то је потпуна бесмислица“, рекао је Путин.

Они који су наредили израду досијеа о новоизабраном америчком председнику „гори су од проститутки“, рекао је Путин.„Ја не знам Трампа лично. Немам никакве разлоге ни да га нападам, ни да га за нешто критикујем, ни да га браним“, истакао је Путин. Проституција је ружан социјални феномен… Али људи који наручују такве лажне извештаје који се сада користе против новоизабраног председника Сједињених Америчких Држава, фабрикују информације и користе их у политичкој борби, они су гори од проститутки, они немају моралне границе“, истакао је Путин.

Путин је рекао да таква ситуација показује „значајну деградацију политичке елите на Западу, укључујући и САД“.

Међутим, он је додао да се нада да ће превладати здрав разум. У САД се наставља оштра унутарполитичка борба, без обзира на то што су председнички избори завршени, изјавио је председник Русије након састанка са председником Молдавије Игором Додоном.

„Током ове борбе, по мом мишљењу, поставља се неколико задатака, можда их има више, али су неки су очигледни. Први је подривање легитимитета новоизабраног председника Сједињених Америчких Држава. Узгред, у вези са тиме желео бих да напоменем да, без обзира да ли то они који то чине желе или не желе, они чине велику штету америчким интересима“, истакао је Путин.

„Стиче се утисак да су они који су провежбали у Кијеву спремни да код своје куће у Вашингтону организују ’Мајдан‘, само да не дозволе Трампу да ступи на дужност“, рекао је руски председник.

„Други задатак је везати новоизабраном председнику руке и ноге у испуњавању обећања које је дао током предизборне кампање америчком народу у земљи и на међународној сцени“, додао је Путин.