Русија ће искористи сва расположива правна средства поводом тужбе Украјине

17-01-2017 05:53:07 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије коментарисало је извештаје о подношењу тужбе Украјине против Русије Међународном суду у Хагу.

Русија намерава да искористи сва расположива правна средства, наводи се на сајту руског Министарства.

„Русија је одувек снажно осуђивала све акте тероризма и активно се бори против њега. Ми веома пажљиво приступамо спровођењу својих обавеза у овој области“, наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова такође истиче да је Кијев „прати само краткорочне политичке интересе“. У саопштењу се истиче да Украјина није доставила доказе о свом ставу да постоје околности које су обухваћене Конвенцијом.

„Важно је напоменути да је украјинскa страна током консултација назвала ’терористима‘ ДНР и ЛНР, које су учеснице Минског процеса, са којима сама Украјина води преговоре. Не разумемо у каквој су вези изјаве о ’тероризму‘ са Минским процесом у оквиру којег уз помоћ међународних посредника покушавају да пронађу уравнотежено решење за мирно решење сукоба“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Министарство је дошло до закључка да је „главни, ако не и једини циљ Украјине у почетку није био решавање евентуалних спорова већ тражење разлога да се Русија тужи Међународном суду“. Украјина је 16. јануара поднела Међународном суду у Хагу тужбу против Русије. Тужба је поднета у оквиру Међународне конвенције о борби против финансирања тероризма и Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут