Лавров: Хистерија поводом Дана Републике Српске је провокација

17-01-2017 06:08:46 | | / vostok.rs |


Ми се залажемо за реализацију Дејтонског споразума и укидање функције високог представника У БИХ, изјавио је Сергеј Лавров на годишњој конференцији за новинаре.

„Ми се залаже за реализацију Дејтонског споразума и Додик је увек потврђивао своју приврженост Дејтонском споразуму. Притом, ми смо више пута подсећали наше западне партнере да постаје неприлично очување функције тзв. високог представника у БиХ, који се сматра независном државном институцијом, који поседује права гувернера и који трима конститутивним народима - Србима, муслиманима и Хрватима - може да намеће било која решења“, рекао је Лавров.



„Европска унија никако не може да одбаци та овлашћења високог представника. То иритира, исто као што иритира и то што су унутар Босне и Херцеговине србски политичари у Бањалуци стално подвргнути нападима да руше ту државу. Истакао бих да ту државу нико не руши. Нагласићу још једном, у БиХ нико не руши државу. Додик је више пута потврђивао своју приврженост Дејтонском споразуму. Дејтонски споразум крше они који доносе одлуке у БиХ не узимајући у обзир мишљења сва три народа“, сматра Лавров.

„Када се дижу хистерије поводом одлуке Срба да 9. јануар прогласе Даном Републике Српске и када се саопштава да је то подривање Дејтонског споразума, то је још једна провокација и нека врста увреде да неко признаје своје вредности, а не неке бриселске, постхришћанске“, закључио је шеф руске дипломатије.