Коме треба воз раздора?

17-01-2017 05:48:50 | | фото: pixabay.com/ vostok.rs |


“Албанци нису пустили у Косовску Митровицу србски воз!”.

”Председнк Николић обећао је да ће на Косово увести војску!”.

Ове две вести цитирали су сви водећи руски медији. Углавном на нивоу: подигли буку и заборавили. Али код оних који се занимају за ситуацију на Балкану одмах су се појавила питања на која смо поставили Јелени Гусковој, доктору историје, директору Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН.

То да ће територијом Косова проћи управо овај злосрећни воз знало се унапред. То да власти Косова крајње негавитно реагују на српску симболику, а већ да подсећање на то да је Косово део Србије на њих делује као црвена марама на бика, свима је познато.

Зашто је састав био украшен србским фрескама и паролом ”Косово је Србија”?

- Воз је направљен у Русији и претпостављам да је он стигао из Русије већ осликан. Вероватно је то била добра воља Москве да Србији поклони тако раскошан поклон. И застава и натпис ”Косово је Србија” на 21 језику, и фреске два србска манастира и цркава, жеља су да се србском срцу учини мило. Али нико није мислио на то да ће воз кренути на Косово.

Ипак, шта је то: не до краја промишљењна ”иницијатива одоздо” или политичка порука?


- Нико без одобрења Београда не може да направи такав воз. Деоница железнице је требало да се отвори до Македоније, састав је требало да прође кроз целу Србију, а затим преко Косова да прође у Македонију. То је врло згодно, тим путем се путује колима, а сада за неколико сати може да се пређе возом… Београд је требало унапред да претпостави да воз на Косово неће пустити. Зашто? Зато што је он сам за то учинио све да се Косово осећа као независна држава. Споразум потписан 2013. године Албанцима даје сигурност у то. Утврђене су границе, погранично-царински прелази. Чак је направљен печат са натписом ”Царина Косово”. У мом пасошу стоји печат царине Косова, а само независне државе могу себи да приуште задовољство да имају такав печат. Срби су учинили све да код Албанаца подрже осећај независне државе.

Замислите, прво се чини све да Албанци поверују у своју независност, а сада се тражи да они на то забораве. И изјаве да ће Београд штитити своје људе и своју територију Косова после свих склопљених споразума празне су речи. Питање око права Срба тренутно се не решава, и све договоре албанска страна не поштује.

Тако да с једне стрне схватам зашто се појавио такав воз, али са друге стране, то је одређена провокација Београда. Није требало пустити такав воз.

И зашто је, према Вашем мишљењу, Београд допустио такву провокацију? Какав је њен смисао?

- Могуће је да србско руководство покушава на неки начин да мало покаже своју силу. Јер на Косову се не поштује договор о пружању права заједницама србских општина. Преговори су се отегли, Албанци покушавају да интегришу српске енклаве, а не да им пруже права. Такође треба узети у обзир да ускоро предстоје председнички избори, а народ оптужује руководство за одсуство патриотизма, пада рејтинг. Могуће је да ће воз и изјаве председника и премијера на конференцијама за штампу бити оцењене као испољавање патриотизма.

Нешто пре инцидента са возом један руски политиколог (између осталог доктор наука и професор) на својој Фејсбук страници предложио је … план повратка свих теририторија на којима живе Срби под окриље Србије. Према његовом мишљењу, догађаји треба да се развијају овако: Србија захтева хитан повратак Косова, Српске Крајине, Републике Српске и Црне Горе. Предузима неке кораке како би означила своје присуство на тим територијама. Затим под изговором заштите србског становништва тамо уводи трупе, а даље ”треба издржати две-три недеље, док се будемо пробијали кроз Румунију”. На примедбе опонената да је Хрватска члан НАТО-а, Косово највећа у Европи војна база САД, а Црна Гора суверена држава, политиколог је одговарао тирадама о словенском братству и храбрости руске армије. Пошто он није балканолог и цивилно је лице, могло се претпоставити да је овај план изнедрило марљиво прослављање новогодишњих празника. Али провокациона прича са возом и последња изјава председника Николића о могућем увођењу војске на Косово натерали су нас да се замислимо.

Да ли је према вашем мишљењу предложени сценарио развоја догађаја реалан?

- Мислим да то није реалистични план. Да се он појавио за пет-шест година, могао би да се разматра, и то под условом када би ситуација била другачија. Данас у Хрватској Република Србска Крајина никако не фигурира. Уз то, руководство Београда никада није подржавало руководство Републике Српске Крајине. У Црној Гори врло је компликована ситуација: тамо је руководство оријентисано на НАТО и ЕУ. У Републици Србској руководство је оријентисано на Москву и Београд, али овај став не подржава Београд. И мада је председник Николић био на прослави 25-годишњице републике Српске, неки планови очувања чак не територијалног, већ културног и националног идентитета не постоје. Зато на данашњи дан тешко да ће се неко упустити у такву авантуру.

Аутор: Вера Жердева,
Мирос


КАТЕГОРИЈЕ