Лавров: Снаге косовских Албанаца не треба да буду присутне на северу Косова

17-01-2017 12:19:46 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је на годишњој прес конференцији да се напетост на Балкану драстично повећава.

"Надам се да сви схватају да се не сме дозволити избијање оружаног сукоба", поручио је Лавров.

Сергеј Лавров је рекао да снаге косовских Албанаца не треба да буду присутне у областима на северу Косова које су насељене Србима.

Додаo да га је, одмах након догађаја око воза на релацији Београд – Косовска Митровица, који је заустављен у Рашки, позвао Ивица Дачић и да су анализирали "шта се заправо десило".

"Могу да кажем само једно - ЕУ мора да смири ову ситуацију и поступи тако да се испуњавају споразуми између Београда и Приштине који су постигнути уз посредство Брисела", рекао је Лавров на годишњој конферцији за новинаре у Москви.

А ти споразуми, како је нагласио, говоре о томе да се "слобода кретања људи не ограничава и да на северу Косова где живе Срби не треба да буде албанских припадника полиције".

"Мислим да је бар неколико од тих договора у овом случају било нарушено", рекао је руски министар.

"Надам се да овога пута сви разумеју неопходност да се избегне оружани сукоб", поручио је Лавров.

Према његовим речима, заоштравање се ствара политиком оних који свим балканским народима "намећу такозване европске вредности у новом, савременом, постхришћанском паковању", пренео је Спутњик.