Америка покреће нову трку у наоружању Даље: https://rs.sputniknews.com/rusija/201701161109648013-SAD-evropa-hladni-rat-zaharova12/

17-01-2017 08:18:30 | | / vostok.rs |


Повећањем групе Оружаних снага у Европи Вашингтон практично иницира нову трку о наоружању, сличну оној која је постојала за време Хладног рата, изјавила је званична представница МСП-а Русије Марија Захарова.

„Планови великих размера о распоређивању оружаних снага у Европи, које САД реализују, имају највећи рушилачки потенцијал за читаву архитектуру европске безбедности, стварају нову војно-политичку реалност, уносе дисбаланс у распореду снага на континенту, прете дугорочним деструктивним последицама на простору Евроатлантика“, наводе се на сајту МСП-а Русије речи Марије Захарове, која је одговорила на питања новинара у вези са бројчаним појачањем оружаних снага САД у Европи.

Према њеним речима, „Вашингтон практично иницира нову трку у наоружању, покушавајући да нам наметне конфронтациони модел односа, сличан оном који је био у време Хладног рата“.

Она је рекла да није истинита теза америчких медија да распоређивање америчких снага у Европи нема принципијелну улогу на војном плану.

„У јануару ове године Американци су пребацили у Пољску преко немачке луке у Бремерхафену оклопну бригаду — то је око 4.000 војника и 2.500 јединица војне технике, укључујући 87 тенкова, 144 оклопних возила, 18 самоходних артиљеријских возила…“, рекла Захарова.

Осим тога, америчка војска и војна техника ће бити распоређене у Норвешкој, Летонији, Румунији, Холандији и другим земљама.

„Све своје распоређивање на територији европских држава у Пентагону лукаво називају ’ротацијама‘… Заједно с тим, тзв. ’непрекидне ротације‘ се планирају тако да јединице које се налазе на дежурству не напуштају места привременог размештања пре доласка њихове замене. Ради се о дугорочном распоређивању америчких снага и средстава у Европи, које тешко да се могу назвати искључиво одбрамбеним“, изјавила је Захарова.