Меркелова Трампу: Европљани своју судбину држе у сопственим рукама

16-01-2017 04:40:54 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел одговорила је данас на коментаре новоизабраног америчког председника Доналда Трампа о ЕУ поруком да је судбина Европе „у нашим рукама“.

„Европљани своју судбину држе у сопственим рукама“, нагласила је Меркелова, пренеле су агенције. Доналд Трамп је рекао да верује да ће и друге земље напустити Европску унију после одлуке Британије да иступи из блока.

„Мислим да људи желе сопствени идентитет, па кад ме питате… Мислим да ће и остали изаћи“, рекао је Трамп у интервјуу за лондонски „Тајмс“.

Он је оценио да је на резултат референдума, одржаног у Британији у јуну прошле године, утицао прилив избеглица у Европу, где је током прошле године ушло више од милион људи, пренео је АФП.

„Да нису били приморани да прихвате све избеглице, са свим проблемима које они носе, мислим да не би било ’брегзита‘. То је кап која је прелила чашу“, нагласио је Трамп.

Говорећи о избеглицама у Европи, Трамп је рекао да би њихов долазак могао да изазове распад ЕУ.

„Мислим да неће бити тако лако одржати ЕУ заједно. И мислим да ће, уколико избеглице и даље буду долазиле у различите делове Европе, бити веома тешко одржати је, јер су људи због тога бесни“, сматра Трамп. Извор: Танјуг