Чижов: Очигледно је да антируска хистерија постаје заразна

14-01-2017 11:55:52 | | / vostok.rs |


Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов сматра смешним и неправедним покушаје да се Русија оптужи за поткопавање преговора о решавању кипарског проблема. Наставља се тенденција ширења антируске хистерије, наводи се на сајту сталног представништва Русије при ЕУ.

„Очигледно, антируска хистерија постаје заразна“, изјавио је Чижов, коментаришући чланак листа „Политико“, којег је стални представник Русије при ЕУ назвао „смешним“.

Он је навео да је „практично очекивао нешто слично након још једног покушаја да се реши стари кипарски проблем, без обраћања пажње на његову комплексну природу“. Дипломата је подсетио да је управо Русија увек подржавала праведно и дугорочно решење кипарског проблема, у складу са резолуцијама СБ УН и још 1986. године предложила свеобухватни план решавања питања.

„Ми смо увек инсистирали на томе да обе заједнице треба да добију могућност доношења одлука о будућности своје земље без утицаја споља или вештачких временских оквира“, изјавио је стални представник Русије. Он је навео да су обе заједнице поздравиле одлуку Русије да стави „технички“ вето на „сирову“ резолуцију СБ УН по том питању 2004. године.

„Покушаји да се пребаци кривица за недовољно успешне напоре за решавање проблема до одређеног датума или на бази вештачки наметнутних шаблона је неправедна и води у заблуду“, закључио је стални представник Русије при УН.

Јуче је на крају још једне рунде преговора о решавању кипарског питања у Женеви специјални саветник генералног секретара УН за решавање кипарске кризе Еспен Барт Ејде саопштио да међународна конференција о Кипру уз учешће представника земаља-гараната (Велике Британије, Грчке и Турске), као и посматрача ЕУ, може бити настављена крајем јануара. Према његовим речима, учесници дискусије су дошли до закључка да, иако проблеми остају, две стране су спремне да их реше.