САД се надале да ће искористити пораст утицаја терориста у Сирији

12-01-2017 08:49:18 | | / vostok.rs |


Вашингтон се надао да ће искористити пораст утицаја терористичке организације ДАЕШ у Сирији, очекујући да ће то извршити притисак на председника Башара Асада, пише „Вашингтон тајмс“, који је дошао у посед садржаја преговора државног секретара САД Џона Керија са представницима сиријске опозиције.

Амерички лист наводи и друге детаље о реалној позицији одлазеће администрације Беле куће о Сирији: „Пре него што је Русија почела да пружа војну помоћ Сирији у борби против терориста, администрација Обаме је сматрала да ће експанзија терористичке групе ДАЕШ у региону натерати председника Сирије Башара ел Асада да почне преговоре са Вашингтоном, што произилази из приватних коментара државног секретара САД Џона Керија“.

Аудио је био снимљен за време разговора Керија са сиријским активистима иза затворених врата у кулоарима Генералне скупштине УН крајем септембра. Раније је директор ЦИА Џон Бренан у интервјуу Си-Ен-Ен директно признао: администрација Обаме је погрешила, када је наметала демократију по западном обрасцу током „арапског процеса“.

Он је изразио мишљење да је повлачење америчких снага из Ирака, где се десила промена режима, омогућила формирање и јачање терористичке групе ДАЕШ.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут