Песков: Извештај САД о хакерским нападима подсећа на „лов на вештице“

10-01-2017 08:41:00 | | / vostok.rs |


Састанак Русија—САД на највишем нивоу неће се десити пре ступања на дужност председника САД Доналда Трампа, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Неће се десити пре инаугурације новоизабраног председника. Прво Трамп треба да постане председник САД, а затим ће бити израђен план“, рекао је Песков новинарима говорећи о датумима могућег састанка Путина и Трампа. На питање о томе који формат састанка лидера САД и Русије је најпожељнији, Песков је истакао да за Москву „нема никакве принципијелне разлике“

„Јасно је да, уколико се буду планирали неки контакти, они ће се планирати веома пажљиво, детаљно, с обзиром да се ради о контактима након веома напете фазе деградације наших односа. Због тога ће било какви контакти на највишем нивоу бити веома пажљивo припремaни“, истакао је Песков.

О америчком извештају о хакерским нападима

“Извештај САД у којем је Русија оптужена за хакерске нападе подсећа на „лов на вештице“, рекао је Песков и додао: „Oд ових неоснованих тврдњи већ смо уморни“.

Раније су америчке обавештајне агенције (ЦИА, НСА и ФБИ) објавиле извештај о наводној „умешаности Русије“ у америчке председничке изборе. Обавештајне службе су саопштиле да је Русија наводно покушала да постигне да Доналд Трамп постане амерички председник, али нису пружиле доказе. Истовремено су агенције признале да руска интервенција није утицала на исход избора.

Сматрамо да, као и до сад, ништа није поткрепљено доказима, неосноване оптужбе су на прилично аматерском, пристрасном нивоу, који тешко да се примењује у високопрофесионалном раду првокласних служби безбедности, истакао је Песков. Он је додао да Русија још увек не зна са којим подацима су радили аутори ових оптужби. „Ми смо озбиљно уморни од ових оптужби.

Знате, то већ подсећа на ’лов на вештице‘. Ми разумемо да су наше америчке колеге у различитим фазама своје историје пролазиле кроз овакве фазе ’лова на вештице‘. Сећамо се тих периода историје. Знамо да се затим смењују трезвенијим стручњацима, трезвенијим приступом оријентисаним на дијалог, а не на емотивне испаде“, изјавио је портпарол руског председника.