„Кустендорф“ од 14. до 19. јануара

10-01-2017 09:29:56 | | / vostok.rs |


Јубиларни, 10. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ биће одржан од 14. до 19. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори у организацији продукцијске куће „Раста интернешнел“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и „Но смокинг оркестра“ /The No Smoking Orchestra/.

Фестивал ће отворити прошлогодишњи побједник Венецијанског фестивала филипински режисер Лав Дијаз, а гошћа фестивала биће белгијска глумица Виржини Ефира.

Оснивач „Кустендорфа“, прослављени филмски режисер Емир Кустурица најавио је данас да ће Фестивал бити отворен филмом од 40 минута који ће подсјетити на све важне госте „Кустендрофа“ у претходних девет година, а том приликом ће Дијазу бити уручена Награда за будуће филмове.

„Долазак Лава Дијаза на `Кустендорф` можда је и највећи погодак до сада када је реч о некоме ко плива уз речни ток. Њему главна линија светског филма не одговара јер су конквистадори који су дошли у његову земљу променили перцепцију времена а он, човек, воли да прави филмове који теку без прекида од четири до девет сати“, рекао је Кустурица.

Он је истакао да је „Кустендорф“ фестифал метафизичке природе, да има идеју да „надрасте друштво спектакла“ и да представи индивидуалну храброст која је скоро изгубљена у главној струји свјетског филма.

„Мећавник је брдо на 700 метара надморске висине и било које време тамо је лепо јер је све од дрвета и миришу етеричне смоле. То је утопија претворена у реалност. Ту утопију успевамо да задржимо ево већ деценију и привлачимо најбоље светске ауторе. Кад би свет био организован као Мећавник, упућен на здраву храну и органске филмове, он би био много бољи“, нагласио је Кустурица.

Он је рекао и да му је било жао само што на „Кустендорфу“ није гостовао Роберт де Ниро, али да му више није толико жао послије његових изјава у вези са изборима за новог америчког предсједника.

„Било ми је прво жао што нисмо Де Нира довели, али морам да признам, пошто сам ја човек врло изоштреног политичког слуха, после његовог наступа у којем је новог америчког председника назвао свињом, тикваном и тупаном, а онда после тога рекао да му треба дати шансу, и није ми било толико жао“, закључио је Кустурица.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић рекао је да је фестивал „Кустендорф“ остварио значајне резултате у својој основној мисији, а то је прије свега подстицање младих, талентованих режисера и филмских посленика да у сусрету са великанима филмске умјетности пронађу инспирацију, охрабрење, узор и подстицај.

Вукосављевић је оцијенио да списак гостију који су фестивал посјетили у протеклих девет година представља једну врсту енциклопедије савременог филмског стваралаштва у којој су заступљени врхунски креатори ауторског филма и „били контратежа главној струји која је филм вукла у комерцијално, тривијалном умјетнички безначајном правцу“.

„У том смислу улога фестивала јесте велика и значајна. Фестивал се свих ових година одвијао на изузетан начин. Изванредни су ефекти фестивала, а семе инспирације које су овде сејали бројни истакнути филмски ствараоци из земље и света тек треба да проклија из глава младих уметника који су били у контакту са њима и грејали се на ватри њиховог филмског и уметничког генија“, додао је Вукосављевић.

У такмичарском програму биће 22 филма, од 500 пристиглих филмова домаћих и иностраних младих режисера из Бугарске, Данске, Изреала, Ирана, Либана, Мађарске, Молдавије, Непала, Португалије, Русије, Сингапура, Републике Српске, Србије, Украјине, Хонг Конга, Црне Горе, Чилеа, Швајцарске и са Филипина.

Међународни жири чине књижевница и сценаристкиња Глин Јан, која је предсједник жирија, стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић, а о награди „Вилко Филач“ за најбољу фотографију одлучиваће директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.

У оквиру програма „Савремене тенденције“ биће приказани неки од најбољих филмова прошлогодишње продуције које ће представити њихови аугори – гости фестивала на радионицама након пројекција, међу којима и „Жена која је отишла“ Лава Дијаза и „Цвијеће зла“ финског режисера Анти Јокинена, добитника награде за Најбољу режију на Шангајском филмском фестивалу.

Биће приказани и филмови „У кревету са Викторијом“ редитељке Жистин Трије који ће на Кустендорфу представити глумица Виржин Ефира, „Де Лан“ кинеског редитеља Ђие Лиуа, побједника Шангајског филмског фестивала, „Душа на струни“ који је режирао Џанг Јанг, као и најновији филм Емира Кустурице „На млијечном путу“.

У оквиру нове програмске цјелине под називом „Нови аутори“ посјетиоцима ће се представити дугометражна остварења младих аутора, која су освајала признања и била у номинацијама међународних филмских фестивала, а ранијих година су са краткометражним остварењима учествовали у такмичарском програму „Кустендорфа“.

Овогодишња „Ретроспектива великана“ биће посвећена сценаристи Гордану Михићу, чији је опус обиљежио домаћу кинематографију, а осим филмова „Кад будем мртав и бео“, „Буђење пацова“ и „Вране“, биће приказани фомови Лава Дијаза, специјалног госта „Кустендорфа“.

Сваке вечери ће након пројекција и радионица бити организовани концерти музичких група, а наступиће Емир Кустурица и „Но смокинг оркестар“, Адам Стинг и Новосадски Биг Бенд оркестар, блуз-џез гитаристкиња Ана Поповић, србски рок бенд „Ванд Гог“ и аргентинско-колумбијски „ска панк“ састав „Че Судака“.

Искра, Срна