Сервер се сад нада да Трамп неће зауставити улазак Црне Горе у НАТО

08-01-2017 10:59:52 | | / vostok.rs |


Професор на америчком универзитету Џонс Хопкинс и експерт за Балкан Данијел Сервер, забринуто упозорава да уколико Сенат у наредних неколико недеља не одобри протокол о приступању Црне Горе НАТО-у, у том случају све су шансе да ће тај процес ићи спорије, ако ће уопште и ићи.

Разлог томе је долазак новог предсједника САД Доналда Трампа који и није баш наклоњен НАТО савезу, па Сервер изражава забринутост да „Трамп може да гурне Црну Гору Русији“. Такав епилог догађаја задао би ударац овдашњим промотерима и загоаварчима НАТО савеза, док би за већину грађана Црне Горе то био тријумф против модерне окупације.

У интервјуу за Побједу, Сервер је казао да „ако се то не догоди прије 20. јануара, имам оправдане сумње да ће то бити приоритет нове администрације“.

О је чак изјавио да има оправдане сумње улазак Црне Горе у НАТО неће бити приоритет нове администрације.

“Стиче се утисак да не постоји стварна опозиција, али Сенат има много тога на дневном реду. Надам се да ће Протокол брзо бити пријављен из комисије и одобрен у пуном капацитету Сената у наредних неколико недјеља. Ако се то не догоди прије 20. јануара, имам своје сумње да ће то бити приоритет нове администрације”, казао је Сервер.

“Уколико Трамп не притисне приступање Црне Горе Алијанси, то неће помоћи Црној Гори или њеним односима са САД. То би могло гурнути Црну Гору у руске руке”, панично наглашава Север.

IN4S