Кијев: Москва би могла да прекине испоруку гаса преко Украјине

05-01-2017 10:33:12 | | / vostok.rs |


Украјини ће бити веома тешко да остане транзитна земља за руски гас без учешћа европских компанија које би управљале гасоводним системом, изјавио је у интервјуу за украјински „Канал 5“ директор „Нафтогаса“ Андреј Кобољев.

Кобољев сматра да су они практично спремни да поделе са неким део свог пословања зарад очувања транзита кроз Украјину после 2019. (година када истиче уговор о транзиту са Русијом). Русију он назива „веома моћним противником“ који „Северним током 2“ даје Европи повољну понуду. У случају реализације овог пројекта, као и „Турског тока“, Москва би могла да прекине испоруку гаса преко Украјине, сматра Кобољев и истиче да ће у том случају он за Европљане бити скупљи.

Раније је колумниста „Форбса“ Кенет Рапоза скренуо пажњу на податке Европске мреже оператора система за транспорт природног гаса (ЕНТСОГ), према којима је у последњој недељи године капацитет гаса који је из Русије преко Украјине испоручен у Европу знатно смањен. Директор „Нaфтогаса“ сматра да Кијев због ових података мора да размисли шта ће се десити са енергетиком земље када доток „лаког новца“ за транзит руског гаса буде нестао.