Обама имају циљ да сатера Трампа у ћошак због његове политике према Русији

31-12-2016 09:03:43 | | / vostok.rs |


Нове антируске санкције које је увео одлазећи амерички председник Барак Обама имају циљ да сатерају новоизабраног председника Доналда Трампа у ћошак због његове политике према Русији, сматра Келиен Конвеј, која је водила Трампову кампању и која ће радити као његов саветник.

У четвртак је Обама најавио протеривање 35 руских дипломата, затварање два руска дипломатска представништва и нове санкција против шест физичких лица и пет субјеката због наводног мешања Русије у америчке председничке изборе.

„Мислим да чак и они који су наклоњени председнику Обами у већини питања кажу да један од разлога што је ово учинио јесте да ограничи новоизабраног председника Трампа“, рекла је Конвејова за Си-Ен-Ен. „Било би веома лоше уколико је овде мотивациони фактор политика. Мислим да је то често случај.“

Амерички званичници оптужили су Русију да стоји иза сајбер напада против рачунарских система Демократске партије у покушају да утиче на новембарске председничке изборе у САД у корист Доналда Трампа.

Руски званичници су више пута негирали ове оптужбе, називајући их апсурдним и описујући их као покушај да се скрене пажња америчке јавности са откривене корупције и других горућих тема у земљи. „Све што смо чули током избора је ’Русија, Русија, Русија‘. Од избора, постоје само оптужбе и инсинуације“, истакла је Конвејова и додала да не верује да је председник Русије Владимир Путин је „спречио кандидата демократа Хилари Клинтон да учествује у Пенсилванији, Висконсину и Мичигену“.