Лавров: Неприхватљиви покушаји Обаме да погорша сарадњу Русије и САД

28-12-2016 09:19:29 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је америчком државном секретару Џону Керију у телефонском разговору да су политика администрације актуелног председника САД Барака Обаме и њени покушаји да додатно погорша сарадњу Русије и САД неприхватљиви.

Лавров је са Керијем разговарао о перспективама решавања кризе у Сирији, након сусрета министара иностраних послова Русије, Турске и Ирана, одржаног 20. децембра у Москви, на којем је постигнут договор о успостављању прекида ватре на целој територији Сирије, уз интензивирање антитерористичких напора, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Двојица дипломата су разговарали и о ситуацији у вези са палестинско-израелским сукобом. Лавров је нагласио да је неопходно створити услове за директне преговоре лидера Израела и Палестине и указао на погубност покушаја мешања америчке политике у рад „блискоисточног квартета“ и Савета безбедности Уједињених нација, односно коришћења тих платформи за размирице демократа и републиканаца, додаје се у саопштењу.

Руски министар је посебно нагласио да дозвола да се антивладиним оружаним одредима у Сирији испоручују противракетни комплекси, коју је 23. децембра потписао актуелни амерички председник Барак Обама, може да доведе до нових жртава.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут