У Русији данас Дан жалости

26-12-2016 08:26:19 | | / vostok.rs |


У Русији је данас Дан жалости поводом трагедије која се догодила када је приликом пада авиона руског Министарства одбране "Ту-154" у Црном мору близу Сочија погинуло 92 људи.

Одлуку о томе донео је недељу руски председник Владимир Путин. Руски председник је јуче изразио саучешће породицама погинулих и наложио премијеру Дмитрију Медведеву да стане на чело државне комисије која ће истраживати пад овог авиона. Медведев је рекао да ће Русија детаљно истражити све околности везане за пад авиона у којем је погинуло 93 људи.

"Ова страшна трагедија је однела животе људи који су били енергични и имали планове. Међу страдалима су новинари, војници и музичари чувеног "Ансамбла Александров". Они су летели у Сирију у мировној мисији добре воље", саопштио је Медведев.

Премијер Русије је навео да ће "сви погођени овом трагедијом примити неопходну помоћ" и упутио саучешће породицама жртава. Спасилачке екипе лоцирале су остатке летелице на око 1,5 километара од обале, на дубини од 50 до 70 метара. Авион је нестао са радара у пет сати и 40 минута по московском времену недуго после полетања из Сочија.

Руско Министарство одбране објавило је листу путника и навело да је у летелици било 65 чланова званичног војног хора руских оружаних снага "Ансамбл Александров", који су кренули у руску базу Хмеим где је требало да учествују у прослави Нове године, као и извршна директорка хуманитарног фонда "Поштена помоћ" Јелисавета Глинка.